Translate

понеділок, 17 червня 2013 р.

Актуальні питання життя з діабетом

Більше 2000 років тому великий медик Гіппократ сказав, що людина народжується здоровою, а усі хвороби приходять до неї через рот із продуктами харчування. Кращі голови людства присвячували свої праці проблемам використання продуктів із найбільшою користю для здоров'я людини. Прагнення збільшити життєздатність організму хворої людини шляхом вживання доцільної їжі існувало за всіх часів. Найдавніші згадки, релігійні письмена індусів, єгиптян, іудеїв, християн і мусульман містили різноманітні рекомендації з цього приводу. Віра у цілющу силу їжі укорінилася в людській свідомості дуже глибоко, як і розуміння того, що неправильне харчування зумовлює слабкість і хвороби, У процесі розвитку людської думки народилося багато теорій, в яких у світлі тієї чи іншої релігії, філософії або новітніх наукових відкриттів людині рекомендувався той чи інший раціон, режим харчування, критерій вибору продуктів. Але жодна з теорій не стала єдино достовірною. Людина завжди спотворювала їх своїм суб'єктивним і консервативним ставленням до навколишнього світу. Найбільш правильний — індивідуальний підхід до харчування, коли в підборі продуктів допомагає особиста інтуїція і внутрішні відчуття, до яких необхідно прислухатися, використовуючи будь-яку систему до себе. Цукровий діабет являє собою не що інше як хворобу харчування, хворобу обміну речовин. Повсякденна їжа, безпечна для здорової людини, у цьому випадку несе загрозу здоров’ю та життю хворому на діабет. «Їжа – наші ліки, інакше нашою їжею стануть ліки» – це основний принцип нутриціології та лікувального підходу до діабету. У цьому аспекті безцінною для хворих – діабетиків є продукція компанії «Вівасан». Цукровий діабет — захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем глюкози в крові і появою її у сечі, зумовленими абсолютною або відносною недостатністю інсуліну в організмі хворого, що призводить до порушень усіх видів обміну речовин, виникнення уражень судин та нервів, ураження різних органів і систем. Діабет поділяється на два типи: тип І (різке зниження рівня інсуліну в організмі до менше як 10% від потреби) та тип ІІ (інсуліну виділяється в організмі навіть більше від потреби, але клітини організму до нього не чутливі і інсулін не виконує свою основну місію – транспорт глюкози до клітин). Діабет першого типу виникає у осіб молодого віку, може бути вродженим захворюванням. Діабет другого типу найчастіше виникає у людей середнього та старшого віку. Причини і розвиток хвороби. Найважливішим чинником у розвитку хвороби є спадкова неповноцінність бета-клітин підшлункової залози, що супроводжується порушенням утворення інсуліну. Ризик виник¬нення діабету у дітей, батьки яких хворіють діабетом, становить 60—100%. Якщо діабетом хворіє один із батьків, то ймовірність виникнення діабету знижується на 50%. Провокують спадкову неповноцінність бета-клітин, переїдання, особливо солодкою їжею, інфекції, гострі та хронічні стресові ситуації, похилий вік, виражений атеросклероз. Часто спостерігається по¬єднання цукрового діабету із загальним ожирінням, подагрою. Переїдання веде до стимуляції, а згодом і до виснаження інсулярного апарату. Зміни у нервовій системі спричиняють зрив нервово-гуморальної регуляції, порушення діяльності кори головного моз¬ку та нервово-ендокринної системи. Можливо наступають зміни у самій структурі молекули інсуліну і рецептори клітин його просто не «бачать». Дефіцит інсуліну в організмі хворого призводить до порушення всіх видів обміну: вуглеводного, жирового, білкового, мінерального.

Немає коментарів:

Дописати коментар